formeel onderwijs


formeel onderwijs 1.0

(wetenschap; onderwijs en opvoeding)

opleiding die of het geheel van opleidingen dat ingericht wordt door officiële onderwijsinstellingen, veelal met een langere studieduur die vaak hiërarchisch in leerjaren of studiejaren is gestructureerd en afgesloten wordt met een nationaal erkende afstudeerkwalificatie zoals een diploma; institutioneel onderwijs aangeboden in het officiële onderwijsstelsel

Semagram (extra betekenisinformatie)


Formeel onderwijs…

is een opleiding

  • [Deel] bestaat, in het geval van één opleiding, uit een combinatie van vakken die samen een geaccrediteerd curriculum vormen, of uit de respectievelijke opleidingen die het gezamenlijke, erkende scholingsaanbod binnen een onderwijsstelsel vormen
  • [Plaats] wordt gevolgd aan officiële onderwijsinstellingen
  • [Duur] heeft meestal een langere studieduur die vaak hiërarchisch in leerjaren of studiejaren is gestructureerd
  • [Gevolg of resultaat] wordt afgesloten met een nationaal erkende afstudeerkwalificatie zoals een diploma
  • [Onderscheid of tegenstelling] wordt onderscheiden van het niet-formele onderwijs

Algemene voorbeelden


Formeel onderwijs is een opleiding gericht op het behalen van een door de overheid erkend diploma. Dit wordt in de regel georganiseerd door een formele onderwijsinstelling. Het kan een bekostigde opleiding zijn of een niet-bekostigde opleiding. Meestal is de opleiding van langere duur (meer dan een jaar).

https://www.onderwijsincijfers.nl/documenten/publicaties/2018/05/22/definities,

En had in 1966 de helft van de Singaporese werknemers nog geen formeel onderwijs genoten, in 1990 had de helft middelbaar onderwijs achter de rug.

NRC,

Het in 1996 en 1997 gevoerde Kennisdebat legde vooral de nadruk op het door de overheid gefinancierde en gereguleerde onderwijs, de opleidingen binnen de kaders van het bedrijfsleven, de arbeidsvoorziening en de opleidingen in de commerciële sector. Dit betekende een cesuur met de traditie van volwasseneneducatie in Nederland waarin drie elementen naast elkaar stonden: a. het formele onderwijs, b. de buitenschoolse vorming (niet-formele en informele educatie) en c. de beroepsgerichte training.

http://www.npoe.nl/index_publicaties.html,